Generera Bitcoins med Raspberry Pi

BaGX2_XIAAEvSEf

 

För några veckor sedan fick jag äntligen tummen ur och köpte min första Raspberry Pi. Jag visste inte riktigt vad jag skulle använda den till och surfade därför runt på nätet för inspiration till något kul projekt. Jag hittade några coola projekt men oftast var dessa projekt overkills och de flesta projekten skulle vara roliga i typ 1 dag, för att sedan aldrig mera användas. Men i och med att värdet på Bitcoins ökade kraftigt så fick jag idén att göra en Bitcoin miner. Nu några veckor senare har jag mineat och fått ihop lite Bitcoins. När jag skriver Bitcoins så menar jag inte att jag har genererat 1-3 Bitcoins utan snarare 0,xxxx bitcoins. I skrivande stund är 1 BTC = 824,3 USD och det har legat stabilt på det i några veckor.

Det första du bör göra innan du sätter igång är att läsa på hur Bitcoins fungerar och hur köpa/sälja/plånböcker m.m fungerar. Med några enkla sökningar hittar du svaren på alla dessa frågor. Det jag tänkte gå igenom i detta blogginlägg är hur man sätter upp en Bitcoin miner med en Raspberry Pi.

Varför Raspberry Pi?

Raspberry Pi är en liten men effektiv dator som är väldigt strömsnål. Den lämpar sig perfekt till den här typen av projekt då det inte är datorn (Raspberry Pi’n) som gör beräkningarna utan de miners du använder dig av.

Hur många Bitcoins kommer jag att generera?

Det finns lite olika verktyg att använda sig av, men detta är mitt favorit verktyg.

Steg 1 – Shoppa!

För att komma igång med mining på en Raspberry Pi så behöver du lite delar och prylar. I den här guiden så går utgår jag ifrån att du vill bygga en liknande rigg som bilden ovan visar.

Usb miners? Vad är det?

Tidigare använde man sig av gamla grafikkort för att generera Bitcoins. Men nu för tiden finns det Usb miners framtagna för mining. Dessa ser ut som usb minnen och är i stort sett Plug ’n Play. Det finns flera olika typer av Usb miners men jag använder mig av ASICMiner Block Erupter USB 330MH/s Sapphire Miner.

Steg 2 – Koppla ihop allt och installera programvara!

När du har fått ihop alla delar gäller det att välja vilken programvara du ska använda dig av. Jag använder mig av MinePeon. Det är en enkel programvara som du väldigt enkelt installerar på minneskortet. Sen styr du allt via webb-interfacet.

På nätet finns det massor av guider för hur du kommer igång, kolla här.

Steg 3 – Välj pool

Det finns flera olika sätt att mina Bitcoins men det vanligaste är  ”pooled mining”. Det betyder att du och andra personer tillsammans löser Bitcoins och delar på resultatet tillsammans. På såsätt genererar du Bitcoins effektivare och snabbare. Jag använder mig av ”Slush Pool” vilket är en av dom största nätverken när det kommer till Pooled mining.

När du har registrerat dig så matar du bara in uppgifterna till webb-interfacet på din Raspberry Pi. På poolens sajt matar du också in vilken gräns du vill ha för utbetalning och även till vilken adress de ska betalas ut till.

Steg 4 – Starta!

Skärmavbild 2014-01-03 kl. 18.36.07

När du har kommit hit så har du nog själv tjuvstartat med miningen. Via webb-interfacet kan du reboota, stoppa och pausa din mining. Du ser även resultat direkt. Se bilden ovan.

Du är nu igång och minear Bitcoins!

Extra: Steg 4 – Skala

Som bilden ovan avslöjar så har jag längre bara Usb-miners utan även en Butterfly Labs Jalapeno. Dessa rackare går i 5- 8 GH/s och gör din mining väldigt mycket snabbare. Ju snabbare du löser blocks desto mer Bitcoins genererar du. I skrivande stund använder jag 5 st Usb ASICMiner Block Erupter USB 330MH/s Sapphire Miner och en Butterfly Labs Jalapena 8 GH/s. Vilket totalt gör att jag minear i ca 10 GH/s. Se nedan för bild på mitt nuvarande system.

bild 1 bild 2

I bilderna ovan ser du min nvarande mining rigg. Jag har fortfarande en usb fläkt till mina usb miners, men en lite större variant. Jag har dessutom en LCD-display till min Raspberry Pi samt Jalapeno minern.

Hoppas detta inlägg får dig inspirerad och att du också bygger en miner! Många är skeptiska till detta då de tycker det är för sent att ge sig in i det – men det är som att säga att SEO är dött. Inte riktigt va? 😉

UPDATE: Jag rekommenderar att hålla ett öga på ebay/tradera/blocket. Man kan hitta miners till riktigt bra pris, t.e.x så köpte jag några usb miners för 200 kr /st på blocket.